Är det farligt att dricka energidricka när man är sjuk?

Hur påverkas kroppen av energidricka när man är sjuk? 

Kroppen behöver vila under sjukdom för att återhämta sig, därför är energidricka under sjukdom inget att rekommendera. Höga halter av koffein torkar även ut kroppens vätska som den behöver för att återhämta sig optimalt. 

Påverkan på kroppen vid sjukdom

För mycket koffein kan leda till huvudvärk, hjärtklappning och yrsel. Man vill gärna att kroppen ska ha så lite problem som möjligt under sjukdom så att den kan jobba ifred och bli frisk snabbare. 

Extremt mycket koffein kan leda till värre saker. Illamående, diarré och kräkningar är några bieffekter men alla reagerar olika. 

Sömn på energidryck

Som sagt så kan för mycket koffein leda till problem och ett ytterligare problem är sömnen. Många dricker inte kaffe innan läggdags eftersom de har svårare att komma till lugn och ro. Detta är på grund av att koffeinet bidrar till att man blir piggare och en ökad mental aktivitet. Det är också därför man ska försöka undvika att konsumera energidryck då kroppen blir friskare snabbare om den får ”jobba i lugn och ro”. 

Tips och råd

Känner man att man är tvungen att dricka energidryck så är en vanlig kopp kaffe att rekommendera. Se bara till att inte koffeinet springer iväg och du får i dig för mycket. Det bästa är såklart koffeinfria alternativ som koffeinfritt kaffe, det finns även koffeinfria energidrickor ifrån varumärket Nocco.

Källor: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *