Bästa proteinpulvret 2021! Bäst i test

Bästa proteinpulvret 2021

 

Olika märken av proteinpulver, här listar vi våra topp 5
Det finns en hel del olika proteinpulver och en massa olika märken. En del är som vi kommer visa tillverkade av vassleprotein, medan andra kan vara tillverkade av exempelvis ärtprotein. För att kunna hjälpa dig i djungeln av dessa produkter, får du här en lista på år 2021 topp 5 i test.

Vi testade fem olika proteinpulver och har sammanställt resultaten för testet. Vi har tagit hänsyn till viktminskning, träning och för att bygga upp muskler.

Testvinnaren 1. Star Nutrition Whey 80
Star Nutrition är ett av de äldsta märkena för kosttillskott i Sverige.

Om du vill träna föra att få större muskler, är det här pulvret bra för dig. Whey 80 passar de allra flesta träningsmål och det är vad vi anser man får mest för pengarna. Proteinet kommer till 100 % från mjölk och produkten består till 100 % av koncentrerat vassleprotein som kroppen lätt tar upp. Den här produkten passar också bra som måltidsersättning, alltså om du vill gå ner i vikt.

Eftersom produkten innehåller mjölk, soja (lecitin) och laktos, är den inte lämplig för laktosintoleranta, mjölkallergiker eller personer med allergi mot soja. Veganer kan inte heller använda den här produkten.

Den innehåller mellan 73 och 76 % protein, beroende på vilken smak du väljer. Andra smaker som finns är till exempel banan, chocolate orange, cinnamon bun och jordgubb.

Den är enkel att blanda ner i olika vätskor och i shakes. Påsen är enkel att återförsluta efter användning. Det betyder att den är lätt ta med i träningsväskan. Smaken är god, men en del tycker dock att den är lite väl söt.

Pris: Whey 80 kostar 129 kr för 1 000 gram. (Kilopris: 129 Kr)

Mängd protein per portion: ca 25 gram

2. Star Nutrition Supreme AnyTime Protein
Pulvret håller en hög kvalitet fast priset är förmånligt. Produkten innehåller, även den ,vassleprotein, vilket betyder att den därför inte passar mjölkallergiker eller veganer.

Proteiner som tas upp långsamt av kroppen är särskilt bra när det kommer till muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Också det här proteinpulvret är ett bra tillskott vid viktnedgång.

Proteinhalten ligger mellan 76 till 80 %. Produkten finns också i smakerna delicious banana och strawberry milkshake.

Smaken är god och den har en fyllig konsistens.

Pris: Supreme AnyTime Protein kostar 149 kr för 900 gram. (Kilopris: 165,56 Kr)

Mängd protein per portion: upp till 24 gram

3. Optimum Nutrition Gold Standard 100 % Plant
Optimum Nutrition har tillverkats sedan år 1987 och är det absolut största märket för proteinpulver i världen.

Det här är ett veganskt proteinpulver som tillverkas av ärtor och ris och innehåller inte några konstgjorda smak- eller färgämnen. Den innehåller samtliga aminosyror din kropp behöver för att må bra. En del tycker att även det här proteinpulvret är för sött.

Det här proteinpulvret består av 80 % rent protein. De andra smakerna som finns är bland annat chocolate och vanilla.

Pris: Gold Standard 100 % Plant kostar 239 kr för 638 gram. (Kilopris: 374,61 Kr)

Mängd protein per portion: ca 24 gram

4. Optimum Nutrition 100 % Casein Gold Standard
Kasein är ett långsamt protein. Orsaken till att det frigörs långsammare är att proteinet i pulvret reagerar på magsäckens låga pH, vilket bildar en geléliknande massa i magsäcken.

Smaken är bland de godaste för de testade proteinpulvren. Efter att du druckit detta, något krämiga och fylliga proteinpulver, känner du dig också mätt under en länge tid.

I det här pulvret finns gluten, mjölk och soja. Utöver det innehåller det också spår av ägg, nötter och jordnötter, vilket är viktigt att veta för allergiker.

Denna produkts proteinhalt ligger på 72,6 till 75 %.100 %. Smaker är till exempel cookies & cream och strawberry.

Pris: Casein Gold Standard kostar 279 kr för 908 gram. (Kilopris: 327,27 Kr)

Mängd protein per portion: ca 25 gram

5. Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium+ proteinpulver
Ingredienserna i denna produkt består av pulverblandningar från bär och grönt, collagen, råsaft och olika teprodukter från den nordiska naturen. Den som tog fram denna produkt heter Linda Myrberg och hon har i 25 år jobbat med holistisk träning och hälsa.

Det här proteinpulvret innehåller till 100 % rent, hydroliserat mikrogranulatpulver, från fisk. Fiskens ursprung är Norge och den är närmare bestämt vildfångad.

Det här kollagenpulvret, till skillnad från vanligt proteinpulver, går direkt in i musklerna och har därmed även en positiv inverkan på din hud och ditt hår. Mängden kolhydrater är rätt hög i kollagenpulver. I motsats till vad du kanske tror, har pulvret ingen distinkt lukt eller smak.

Det kommer inget tillsatt socker eller andra tillsatser, vilket gör pulvret annorlunda mot de övriga proteinpulvren.

Mängden protein är hela 99,6%. Pulvret finns i smakerna lingon, röda vinbär och tranbär, samt med smakerna brännässla, grönkål och mynta.

Du kan blanda pulvret med till exempel med gröt eller yoghurt.

Pris: Collagen Premium+Proteinpulver kostar 289 kr för 175 gram. (Kilopris:1 651,43 Kr)

Mängd protein per portion: ca 10 gram

Brist på protein
Om du inte äter tillräckligt med protein får du till slut proteinbrist. Förutom att proteinet bygger muskler, förhindrar det också att du samlar på dig vätska i kroppen. Anklar och fötter är vanliga ställen där kroppen samlarvätska. Märker du att dina sår läker långsamt, att din hud spricker, ditt hår är torrt eller har irriterad hårbotten, kan orsaken mycket väl vara proteinbrist. Även ett överdrivet sötsug beror ibland på proteinbrist.

Mellan 10 och 20 % av kalorierna vi äter ska utgöra proteiner protein. Till exempel behöver en man som väger 75 kg mellan 70 och 140 gram protein per dag. 

Varför äter vi proteinpulver?
Olika människor vill uppnå olika resultat när de använder proteintillskott.Det kan vara av hälsoskäl eller rent medicinska. Men vanligast är nog för att en intensiv träning på många sätt bryter ner proteinreserverna i kroppen, därför är det viktigt att tillföra nya aktiva proteiner till kroppen.

Proteinpulver använder du om du vill öka din muskelmassa och även när du vill behålla den. Proteiner är extra viktiga att få i sig om inte muskel massan skall brytas ned i vilofasen mellan träningspassen. Proteiner innehåller aminosyror, vilket bygger upp muskelmassan och hjälper till med muskelåterhämtningen.

Aminosyror
Den minsta beståndsdelen i proteiner kallas aminosyror, vilket är det som bygger därmed upp vår muskelmassa och våra kroppar. Aminosyror är dessutom nödvändiga för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Alla aminosyror har sin egen specifika funktion i kroppen och det finns allt som allt 22 olika aminosyror i vår kropp.

Det finns många olika proteinpulver, med olika smaker, utan sötningsmedel, laktosfria och till exempel glutenfria. Väldigt många håller koll på vad de stoppar i sig och vill du välja ett ekologiskt proteinpulver går det också bra.

Innehållet i olika proteinpulver varierar mycket och ingredienser som är extra önskvärda är ägg-, ärt- och mjölkproteiner.

Pulver med kaseinprotein
Kaseinproteinet kommer från mjölk och andra mejeriprodukter. Det kan ta upptill sex timmar för kaseinet att lösa upp sig och tas därför upp långsamt av kroppen. Till exempel om du skall springa ett maratonlopp, är det här proteinet ett bra alternativ för dig.

Det är dock inte lika effektivt för att bygga upp muskler som vassleproteiner.

Vad är vassleprotein?
Ofta används namnet ”Whey”, även på förpackningarna och ordet ”whey” kommer från engelskan. Att veta om det, innebär att det blir enklare för dig att hitta rätt pulver i hyllan när du handlar. Vassle, vilket är huvudingrediensen i vassleproteinpulver, är en biprodukt från osttillverkning. Det absorberar vätska och löser upp sig snabbare än många andra proteinpulver. Det här proteinpulvret är dessutom överlägset bra för muskeltillväxt.

I framställningen av proteinpulvret behandlas proteinerna på olika sätt, vilket gör att olika proteinpulver får egenskaper som är unika just för dem. Det här typen av proteinpulver är också de billigaste du hittar på marknaden.

En annan fördel är att det går bra att blanda ut i olika vätskor och smakar gott. Produkter med vassleprotein kan dock inte användas av mjölkallergiker, veganer eller vegetarianer.

 

Pulver med kollagenprotein
Kollagen utgör 75 % av människans hud. Vid åldrande minskar ofta elasticiteten av huden, vilket är en följd av en minskad mängd kollagen. Det är på grund av det vi även får rynkor då vi åldras. När människor passerat en ålder av ca 25 år, bildar kroppen inte längre något naturligt kollagen. Även senor och ligament är till större delen uppbyggda av kollagen, faktiskt upptill 85 %.

Kollagen går direkt in i musklerna, vilket personer som tränar aktivt ofta har nytta av.

Växtbaserade proteinpulver
Växtprotein, eller plantprotein som det också kallas, kommer från olika växter. Linser, soja eller nötter är ofta växter som proteinet utvinns från. En annan stor grupp växter som används är kikärtor och olika bönor. Dessutom förekommer proteinpulver får hampaprotein, risprotein och pumpaprotein.

Ytterligare typer av proteinpulver
Olika produkter innehåller olika typer av protein, vilket är en fördel för exempelvis allergiker. Det varierade utbudet innebär att vem som helst kan ta proteintillskott, det gäller bara att vara noga med att läsa produktbeskrivningen. Vi har redan behandlat vassleprotein, växtbaserat protein, kollagenprotein. Men det finns en viktig proteingrupp till:

Äggprotein
Proteinpulver som tillverkas av ägg, passar bra för personer som är laktosintoleranta. Äggprotein innehåller alla de aminosyror kroppen behöver. Kroppen tar dessutom väldigt lätt upp det här proteinet.

Vilket proteinpulver är bäst för dig?
Det kan vara svårt att säga vilket proteinpulver som är bäst. Alla har sin egen orsak till varför ett visst pulver kan passa bättre. Det är även viktigt att beakta eventuella allergier, hälsotillstånd och grundkondition. Det proteinpulver som sannolikt passar de flesta är dock Star Nutrition Whey 80.

Hur du använder proteinpulver
Långsamma proteinpulver kan vara bra att ta innan du lägger dig på natten. Men även om du till exempel skall träna en lång tid, eller springa ett maratonlopp, är långsamma proteiner bättre än snabba. Snabba proteiner kan du däremot ta både före och efter ett träningspass.

Du blandar lätt ut proteinpulvret i olika vätskor, till exempel vatten, mjölk eller juice. Andra sätt du kan använda proteinpulver på, är i yoghurt eller gröt. Du kan med fördel även tillsätta bär och frukter för att tillverka en smoothie. Det går också bra att baka in proteinpulvret i en kaka eller varför inte i en läcker pudding.

Viktminskning
En vanlig orsak att äta proteinpulver är att gå ner i vikt eller hålla nere vikten. Det är även viktigt att få i sig alla andra nödvändiga näringsämnen viden viktnedgång. Samtidigt bör du hålla nere intaget av kalorier. Du som vill gå ner i vikt behöver också hålla nere mängden kolhydrater. Du bör därför hålla koll på sockerhalten i det proteinpulver du väljer.Vissa proteinpulver har en ganska hög halt tillsatt socker.

Muskeltillväxt
När du vill behålla eller få din muskelmassa att växa behöver kroppen mycket protein. Proteinpulver är en väldigt bra källa på protein för detta ändamål. Det är väldigt vanligt att tillföra vassle- eller äggproteiner vid muskelbyggning.

Återhämtning efter träning
När du tränar bryter du paradoxalt ner dina muskler. För att kunna bygga upp dem igen efter att du har tränat, behöver du både vila, protein och balanserad näring. Om du vill ta ditt proteinpulver före träningen kan du med fördel använda kasein. Men vill du istället ta ditt proteinpulver efter träningen, är det bättre om du använder vassleprotein. Det behövs också protein för att bygga upp, stärka och upprätthålla din benstomme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *